Preview Mode Links will not work in preview mode

Lobkes Podcast


Feb 26, 2020

Arabella Burgers

In 2016 verscheen een artikel in de krant genaamd: dierenartsen scharen zich achter de boeren. Het artikel was geschreven naar aanleiding van het verzoek van de Tweede Kamer aan staatssecretaris Martijn van Dam om met een plan te komen om kalveren in de melkveehouderij niet meer direct na de geboorte bij hun moeder weg te halen. Onder andere de input van de dierenartsen zorgde er voor dat deze motie was ingetrokken.

Toen Arabella Burgers (dierenarts) dit las, knapte er iets in haar. Ze kwam in verzet en schreef een artikel in het NRC waarin ze dierenartsen opriep om niet langer de managers, economen en advocaten van de vee-industrie te zijn, maar op te komen voor het welzijn van het dier. Op dit ingezonden artikel kwamen heel veel reacties van andere dierenartsen en zo is niet veel later de vereniging Caring Vets opgericht: een vereniging van dierenartsen die zich hard maakt voor de belangen van het dier.

In deze podcastaflevering praat ik met Arabella Burgers, die dus de founder is van Caring Vets. Caring Vets zet zich in voor dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat en roept collega's op om te stoppen met het bijdragen aan structurele misstanden binnen de diverse sectoren waarin dierenartsen werkzaam zijn. Een dier zien als product is fundamenteel onacceptabel en voor een systeemverandering moeten we vanuit het perspectief van het dier naar problemen gaan kijken. De kernvraag waar Caring Vets ieder maatschappelijk debat dan ook op terugvoert, luidt: wat is in het belang van het dier?

 

Meer van Arabella Burgers

Arabella Burgers is dierenarts in Blaricum en het Gooi. Daarnaast is ze founder van Caring Vets.

 

Discount

Yogi & Yousef's: 10% korting vanaf 15 euro met code Lobke10, dit is een affiliate code.

 

Abonneer, beoordeel & deel

Abonneer jezelf voor deze podcast om geen aflevering te missen. En vergeet niet om een beoordeling achter te laten en deze aflevering te delen op sociale media of iemand waarvan je denkt dat hij of zij er iets waardevols uit kan halen.