Preview Mode Links will not work in preview mode

Lobke Faasen Podcast


Jun 3, 2020

Dennis Vink

Dennis Vink is bioloog gespecialiseerd in diergedrag en -welzijn afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Al aan het begin van deze studie zocht hij een plek om in de praktijk iets te doen met wat hij in de collegezalen leerde. Door flink wat geluk en via allerlei audities werd hij aangenomen in het Dolfinarium in Harderwijk. Eerst als bijbaan, maar later werkte hij er fulltime en kwam hij zelfs terecht in het showteam. Het leek een jongensdroom die uitkwam, maar terwijl hij zich tijdens zijn master gedragsecologie verder specialiseerde in diergedrag en dierenwelzijn, kwam hij erachter dat dat het niet was. Ondertussen leerde hij vanuit zijn vak de veehouderij en slachthuizen goed kennen en besloot hij als echte vleesliefhebber te switchen naar een plantaardig voedingspatroon.

Achteraf gezien was dit het begin van een jarenlange zoektocht naar wat dierenwelzijn en dierenrechten nou daadwerkelijk betekent voor Dennis én hoe hij zich wilde inzetten voor de dieren waar hij zo om gaf. Hij heeft de menselijke omgang met dieren op diverse manieren kunnen bekijken. Zo werkte hij als dierenwelzijnsonderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, als onderzoeker voor het Wolf Science Center in Oostenrijk en is hij na een aantal jaar zelfs weer terug gekomen bij het Dolfinarium om de afdeling educatie, natuurbehoud, onderzoek en dierenwelzijn te coördineren.

Inmiddels deelt Dennis als uitgesproken veganist, foodie en fitnessfanaat informatie, gedachten over zijn werk, recepten en nog veel meer (vegan)inspiratie op z’n Instagram account Plant Based Dennis. Tevens zit hij in de Raad voor Dierenaangelegenheden en werkt hij als bioloog voor Diergaarde Blijdorp. Niet omdat hij per se achter de basisprincipes van dierentuinen staat, maar omdat hij er als kritische medewerker juist aan wil bijdragen dat dierentuinen (die voorlopig nog niet weg zijn) een steeds grotere positieve impact hebben op gebied van natuurbehoud, educatie en onderzoek en continu het dierenwelzijn blijven verbeteren.

In deze podcast doet Dennis een boekje open over de wereld van dierentuinen, entertainment door dieren en de veehouderij. Hij vertelt over de mensen die in deze branche werken, hoe het nou daadwerkelijk is voor dieren om te worden ingezet voor vermaak, welke successen hij al heeft bereikt én hoe hij zich als veganist inzet in deze branche.

 

Shownotes

Instagram: Volg Dennis Vink op Instagram via Plant Based Dennis.

Website: Bekijk de website van Dennis Vink plantbaseddennis.nl.

Dennis bij EenVandaag: Bekijk het item van EenVandaag waarin Dennis vertelt over zijn onderzoek naar dierenwelzijn in de hobbyfokkerij bij konijnen.

10% korting Yogi & Youssef’s: gebruik de code Lobke10 bij het afrekenen in de webshop. Minimale bestelwaarde is 15 euro, dit is een affiliate code.

 

Abonneer, beoordeel & deel

Abonneer jezelf voor deze podcast om geen aflevering te missen. En vergeet niet om een beoordeling achter te laten en deze aflevering te delen op sociale media of iemand waarvan je denkt dat hij of zij er iets waardevols uit kan halen.