Preview Mode Links will not work in preview mode

Lobke Faasen Podcast


Dec 23, 2019

Roanne van Voorst

Roanne van Voorst is schrijver, journalist en antropoloog. Ze heeft 12 jaar lang onderzoek gedaan naar de sociale impact van klimaatverandering en heeft voor deze onderzoeken geleefd op plekken waar mensen nu al met de gevolgen te maken hebben. Zo leefde ze voor lange tijd in Groenland bij een jagersgemeenschap en later in een sloppenwijk in Jakarta.

De afgelopen jaren is ze zich meer en meer gaan verdiepen in wat er nodig is om een klimaatcatastrofe te voorkomen en zo kwam het onderwerp dieren en bijproducten van dieren eten op haar pad. Ze schreef er zelfs een boek over: Ooit aten we dieren. Een boek waarin ze uiteenzet waarom de komende generaties met verbazing gaan terugkijken op de manier waarop 'wij' dieren behandelden, zelfs toen al lang bekend was dat dieren hieronder lijden en de productie van dierlijke producten een enorme bijdrage levert aan klimaatverandering.

In deze aflevering praat ik met Roanne verder over haar onderzoek naar de sociale impact van klimaatverandering en het toekomstscenario van de bioindustrie. Ze vertelt over de boeren die nu al stoppen met het houden van vee, omdat ze het niet meer naar zichzelf konden verantwoorden dat ze bijdragen aan het systematisch de dood injagen van intelligente wezens met gevoelens zoals varkens, kippen en koeien. Ze schetst een toekomstbeeld waarin volgende generaties vol ongeloof terugkijken op deze periode van de geschiedenis, net zoals wij nu vol ongeloof terugkijken naar de tijd waarin slavernij, vrouwenonderdrukking, het verbranden van heksen of in het openbaar roken compleet normaal was.

 

Meer van Roanne van Voorst

Check Roanne haar website of volg haar op Instagram. En lees uiteraard haar boek ooit aten we dieren óf een van de andere boeken die ze heeft geschreven (zowel fictie als non-fictie)

 

Plant Based Jumpstart

Meld je aan voor Plant Based Jumpstart en start 2020 met een kickstart van een gezond, duurzaam plantaardig voedingspatroon

 

Discount

Yogi & Yousef's: 10% korting vanaf 15 euro met code Lobke10, dit is een affiliate code.

 

Abonneer, beoordeel & deel

Abonneer jezelf voor deze podcast om geen aflevering te missen. En vergeet niet om een beoordeling achter te laten en deze aflevering te delen op sociale media of iemand waarvan je denkt dat hij of zij er iets waardevols uit kan halen.