Preview Mode Links will not work in preview mode

Lobke Faasen Podcast


Jul 30, 2019

Dos Winkel

In de zesde aflevering zit ik met oceaanvoorvechter Dos Winkel. Toen Dos begin jaren 80 zijn eerste duik maakte in het Caribisch gebied, werd hij direct verliefd op de onderwaterwereld. Dos heeft vanaf dat moment ruim 30 jaar veelvuldig gedoken en een internationale reputatie opgebouwd als onderwaterfotograaf. Zijn foto's zijn o.a. gepubliceerd in National Geographic, BBC Wildlife, Terra en Terre Sauvage. Daarnaast heeft hij meerdere boeken op zijn naam staan welke worden verkocht in 54 landen.

Omdat Dos al zolang fanatiek in het duiken zit, heeft hij de oceanen afgelopen decennia met eigen ogen dramatisch achteruit zien gaan. Overbevissing, vervuiling van de zee en koraalverbleking zijn processen die in volle gang zijn en helaas veel te weinig aandacht krijgen vanuit de politiek of de media. Daarom is Dos samen met zijn vrouw Bertie de stichting Sea First gestart.

Veel mensen zijn namelijk niet op de hoogte welke rol oceanen hebben voor de hele planeet. Zo is de oceaan - net zoals bomen - voor een heel groot deel verantwoordelijk voor de opname van CO2. Daarnaast produceert de oceaan ongeveer 50% van het wereldwijde zuurstof. Maar met overbevissing, koraalverbleking en alle vervuilende stoffen die in de oceanen belanden, staan deze cruciale processen zwaar onder druk.

In deze podcast vertelt Dos hoe hij dit ecosysteem in zijn duikcarrière heeft zien veranderen en legt hij duidelijk uit hoe de mens hier een rol in speelt. Daarnaast staan we stil bij de schijnoplossingen die er worden geopperd in de politiek, de media of het bedrijfsleven en waarom deze niet effectief zijn. Tot slot staan we stil bij de vraag wat er moet gebeuren om het leven in de oceaan weer op te laten bloeien én welke rol jij en ik in dat verhaal hebben.

 

Shownotes

VPRO Tegenlicht: De uitzending van VPRO Tegenlicht over stamcelvlees kun je hier bekijken.

Studie naar effecten plantaardig dieet: In de podcast verwijst Dos naar een studie genaamd Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Dit wetenschappelijke onderzoek zet uiteen wat er gebeurt als iedereen vegan wordt. De kern van de studie luidt als volgt: ''De onderzoekers berekenden dat wanneer we ons gemiddelde huidige dieet zouden veranderen naar een plantaardig dieet, we 3,1 miljard minder hectare landbouwgrond nodig hebben – een afname van 76 procent. Onze broeikasgasuitstoot zou met 49 procent afnemen. Verzuring zou met 50 procent afnemen en watervervuiling met 49 procent. Het gebruik van schaars zoet water zou met 19 procent dalen.''

Oceaanvriendelijke zonnebrandcreme: Helaas is een oceaanvriendelijke zonnebrandcrème vinden nog niet zo makkelijk. Zie hier de foto van de zonnebrandcrème die Dos Winkel in huis had. Verder is het goed om te onthouden dat alles wat door de riolering gaat uiteindelijk in de oceaan kan belanden. Denk hierbij aan de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Maar ook aan de douche- en cosmeticaproducten die je op- of insmeert en uiteindelijk weer afspoelt. En zelfs middelen die je op de één of andere manier binnenkrijgt (bijvoorbeeld huidproducten die je absorbeert via de huid, medicijnen) plas je uiteindelijk weer uit en belanden zo dus in de oceaan.

 

Meer van Dos Winkel

Dos is founder van de Sea First Foundation. Sea First zet zich middels diverse typen van voorlichting in voor de oceanen. Zo verzorgen ze bijvoorbeeld lezingen voor scholen, bedrijven, gemeenten, evenementen en ga zo maar door. Ook de documentaire Sea the Truth is een samenwerking van de Partij voor de Dieren en Sea First. Tot slot voeren ze in samenwerking met andere partijen lobbywerk uit om de oceaangezondheid op de kaart te zetten. Je kunt de bezigheden van Sea First volgen via de website, Twitter of Instagram. Daarnaast zijn op Youtube diverse educatieve filmpjes te vinden over het belang van de oceanen. Wil je zijn werk steunen? Overweeg dan om donateur te worden of doe een eenmalige donatie.

 

Discount

Yogi & Yousef's: 10% korting vanaf 15 euro met code Lobke10, dit is een affiliate code.

 

Abonneer, beoordeel & deel

Abonneer jezelf voor deze podcast om geen aflevering te missen. En vergeet niet om een beoordeling achter te laten en deze aflevering te delen op sociale media of iemand waarvan je denkt dat hij of zij er iets waardevols uit kan halen.

 

Volg mij
Blog, recepten & meer
Youtube
Instagram
Facebook